Догляд за автомобілем взимку

30 / Ноябрь -0001

З настанням зими автомобілісти стикаються з низкою труднощів, пов'язаних з доглядом за авто. Перепади температур, підвищена вологість, слизьке дорожнє покриття є екстремальними умовами. Щоб зберегти авто в хорошому стані, необхідно знати нюанси по догляду за ним, особливо, якщо машина взимку без гаража.

Початківці автомобілісти не надають великого значення підготовці автомобіля до морозів, що в майбутньому приводить їх в автосервіси. І справа стосується не тільки заміни літніх шин на зимові та очищення корпусу від криги. Не варто забувати про двигуні, гальмах і інших деталях.

Захист двигуна в зимовий час

Враховуючи, що в нашій країні зими давно вже не самі морозні, не розслабляйтеся. Вночі температура повітря може знижуватися до -20, що відбивається на роботі машини.

Експлуатація автомобіля в зимовий час передбачає дотримання ряду рекомендацій:

  1. Двигун машини піддається колосальної навантаженні. Адже він остигає вночі до -20, а після запуску нагрівається до +115 градусів. Тому взимку багато професіонали рекомендують попередньо прогрівати двигун протягом 10 хвилин. Це забезпечить безперебійну і правильну роботу. Якщо у вас немає можливості почекати, а потрібно терміново виїжджати, рухайтеся ці ж 10 хвилин на маленькій швидкості. Потім переходьте на звичну швидкість.
  2. Окремо варто врахувати умови, якщо у вас дизельний двигун. Пам'ятайте, при використанні річної солярки взимку її склад змінюється. Вона каламутніє при температурі -5°С і повністю застигає при -10°С. У продажу є спеціальний засіб для запуску двигуна в мороз - антигель. Різні присадки і добавки допоможуть заводити машину швидше і ефективніше.

    Захист двигуна взимку

  3. Досвідчені водії розбираються в особливостях роботи дизельного і бензинового двигуна взимку. Другий більш “гарячий” і часто не вимагає зміни палива по сезону. Однак краще подбайте про наявність базової автохімії на зиму, щоб мати можливість швидко рухатися з місця.
  4. Також можна утеплити двигун на зиму автоодеялом або гофрованим утеплювачем. Однак при дуже низьких температурах це може і не допомогти. Тому часто попутно утеплюють радіатор. Цю процедуру ви можете провести і самостійно, проте надійніше буде звернутися на СТО і отримати професійну пораду.

Не нехтуйте цими рекомендаціями, адже від них залежить коректність роботи автомобіля.

Догляд за кузовом автомобіля взимку

Якщо ви зрозуміли, як забезпечити швидкий запуск авто в мороз, то варто розуміти, що це ще не все. Двигун запущений, система прогрівається, але що робити з льодом? І це вам ще пощастило, що ви швидко змогли відкрити двері в авто, так як на морозі замок часто підмерзає.

догляд за кузовом взимку

Догляд за кузовом автомобіля включає наступні рекомендації:

  1. найпоширеніша проблема - полій. За ніч машина може покритися тонким шаром льоду, який практично неможливо прибрати без додаткових пристосувань. Професіонали не радять агресивно зчищати лід з поверхні шкребком. Найкраще запустити двигун і почекати поки полій сама почне танути. Але якщо у вас немає на це часу, купіть розморожувач для скла. Він не залишить подряпин і дозволить швидше усунути лід.

    догляд за кузовом автомобіля

  2. На другому місці - боротьба з замерзлими замками. Багато водіїв впадають в паніку і починають прикладати зусилля, щоб відкрити двері, або намагатися зігріти їх запальничкою. Подібні спроби призводять лише до ще більших проблем. У цьому випадку варто завжди мати під рукою спеціальний розморожувач для замків. Засіб, що не підведе й не зіпсує авто.
  3. Для запобігання примерзання дверей після автомийки насухо витирайте замки та ущільнювачі. Не ставте автомобіль під вікнами і балконами, звідки може капати вода. Також допоможе мастило для ущільнювачів, Це засіб запобігає примерзання ущільнювача до кузова навіть при попаданні в щілину вологи.
  4. В зимовий час не потрібно часто мити машину. Особливо це не рекомендується, якщо температура опускається нижче -10. Лакофарбові матеріали на кузові реагує на різкі перепади температур, тому можуть виникнути корозійні плями. Мити авто краще в крайніх випадках, коли це дійсно необхідно. Якщо ні, краще уникнути мийки.
  5. впродовж усієї зими машина так чи інакше піддається агресивному впливу піску і солі, якими посипаються дороги, уламками льоду. Покриття кузова дряпається, втрачається глянсовий блиск. Щоб цього уникнути, не використовуйте для чищення жорсткі щітки. Використовуйте захисний поліроль, який потрібно нанести на поверхню кузова на початку зимового сезону до настання сильних морозів.

Автохімія, необхідна машині в мороз

Зимовий період для авто - це справжній стрес. Але можна легко уникнути більшості проблем, якщо заздалегідь потурбуватися про необхідні уходових засобах. Якщо ви початківець водій і не знаєте тонкощів експлуатації своєї машини, виконайте професійну діагностику на СТО і проконсультуйтеся з досвідченим майстром.

автохімія на зимовий період

Правильний догляд за автомобілем вимагає постійного контролю за станом як внутрішньої автосистемы, так і поверхні кузова. Якщо ви не хочете навесні відразу ж відправляти машину на ремонт в СТО, заздалегідь запасіться такими засобами автохімії, як:

  • аерозоль “Швидкий старт” необхідний для швидкого запуску двигуна при низьких температурах;
  • очищувач контактів важливий здебільшого для автомобілів “у віці”. Засіб очищає контакти і створює захисний шар, запобігаючи гниття і корозії;
  • силіконовий аерозоль дозволяє усунути скрип дверних петель і запобігти примерзання дверних ущільнювачів;
  • антидощ бореться з брудом, інеєм і сіллю на фарах, склі і бічних дзеркалах;
  • реставратор покришок корисний в період міжсезоння і взимку. Закриває мікротріщини на шинах, захищає від опадів і реагентів.

Дотримуючись рекомендацій, пам'ятайте, що кожен автомобіль має свої нюанси, які також потрібно враховувати при підборі автохімії.